keskiviikko 14. tammikuuta 2009

6. Itsetunto ja minäkuva

Useimpien ihmisten itsetunto ja minäkuva on rakennettu väärälle pohjalle. Matolle, joka saatetaan vetää heidän jalkojensa alta koska tahansa. He määrittelevät itsensä ulkoapäin tulevasta palautteesta. Heidän itsetuntonsa on ailahteleva. He ovat oikeasti epävarmoja itsestään. He yrittävät pitää yllä haluamaansa kuvaa ihmisten silmissä, jotta heille kerrottaisiin uudestaan ja uudestaan mitä he toivovat olevansa. Heidän itsetuntonsa on egokeskeistä ja heidän minäkuvansa syntyy muiden mielipiteiden kautta. He ovat helppoja markkinoinnin ja manipulaation uhreja.

Ensimmäisenä kärjistettynä esimerkkinä haluan mainita ulkoisten ominaisuuksien pohjalta itsensä määrittelyn. Ihminen, jota on kehuttu kauniiksi koko ikänsä ja on määritellyt oman itsetuntonsa ja minäkuvansa sen pohjalle, että on kaunis, tippuu helposti polvilleen kohdatessaan vastoinkäymisiä tai kauneuden vähentyessä iän myötä. Jos hänet torjutaan, häntä loukataan tai joku vähättelee hänen ulkonäköään, niin hänen minäkuvansa horjuu. Ego, jonka pohjalle itsetunto on rakennettu, murenee.

Toisena esimerkkinä voisin mainita materian. Jos rakentaa minäkuvansa ja itsetuntonsa sen pohjalta, että on rikas, miten käykään, jos taloudellinen tilanne heikkenee. Tai sen pohjalta, että on tyylikkäästi, seksikkäästi ja muotitietoisesti pukeutunut, miten käykään, kun muoti vaihtuu ja sinulla ei ole varaa ylläpitää tyyliäsi.

Egokeskeinen itsetunto on sitä heikompi mitä pienempi on asioiden lukumäärä, jonka pohjalle se on rakennettu. Ajatelkaa vaikka Britney Spearsia, hän on (tai ainakin oli joskus) jokaisen tytön idoli, jokaisen pojan märkä uni ja globaali seksisymboli, jonka nimi yhdistetään menestykseen, rikkauteen ja kuuluisuuteen sekä glamour bileisiin, punaiseen mattoon ja ties mihin mistä useimmat ihmiset unelmoivat. Häntä ympäröivät komeat kiiltokuvapojat, jotka kaiken lisäksi ovat näyttelijöitä, muusikkoja ja malleja. Voiko kukaan nainen toivoa mitään muuta?


Hänen koko itsetuntonsa ja minäkuvansa oli kuitenkin vain yhden kortin varassa. Hänen egonsa kokiessa kolauksen tullessaan torjutuksi hän tippui syvimpään kaivoon pilvilinnoista. Samalla media paparazzeineen kävi hänen kimppuunsa. Ennen lehdet kehuivat häntä ja vahvistivat hänen minäkuvaansa, nyt ne kääntyivät häntä vastaan ja auttoivat tuhoamaan hänen minäkuvansa, itsetuntonsa ja egonsa rippeetkin. Hän ei tuntenut itseään enää halutuksi, seksikkääksi tai rakkauden arvoiseksi. Hän ajautui masennukseen, leikkasi päänsä kaljuksi ja oli suuren sisäisen kriisin kourissa. Hän päästi itsensä rupsahtamaan, koska ei arvostanut itseään.


Myöhemmin hän rakensi uudestaan egonsa, minäkuvansa ja itsetuntonsa rahalla, kauneusleikkauksilla ja ties millä. Hänen uudesta tuotannostaan paistaa läpi vihaisuus, uho ja katkeruus miehiä kohtaan. Hän haluaa olla se joka vie eikä vikise ja pelkää olevansa uhri. Toivottavasti hän oppii hyväksymään, rakastamaan ja arvostamaan itseään sellaisena kuin on oikeasti, eikä määrittele itseään enää ulkoa tulevasta palautteesta.


Tällaiset ihmiset ruokkivat omaa egoaan niin paljon kuin pystyvät, jotta heidän itsetuntonsa ja minäkuvansa lähde säilyisi. Tietenkin julkkiksilla kontrasti kaikessa kasvaa, mutta sama pätee kaikkiin ihmisiin, jotka määrittelevät itsensä, minäkuvansa ja elämänsä ulkoa tulevasta palautteesta.

On hauska huomata pikku hiljaa elämässä miten voimakkaasti ego vaikuttaa päivittäisiin tekemisiin. Sen valta yltää joka paikkaan, sen vaikutusta ei helpolla huomaa ja se estää oman itsenään olemisen.

Esimerkiksi kaikki roolit joita käytät eri ihmisten kanssa pohjautuvat täysin egoon ja sen luomaan minäkuvaan. Samalla se estää sinua olemasta aito itsesi. Haluat muiden vahvistavan minäkuvaasi ja käyttäydyt tavalla, jolla saat päivittäisen riippuvuusannoksesi. Ego vie aina asioita pikku hiljaa pidemmälle ja joudut antamaan sille isompia ja isompia annoksia.

Esimerkiksi, jos joku pinnallinen nainen määrittelee itsensä sen mukaan, että on haluttu, kaunis ja seksikäs. Ja hän luulee pystyvänsä saamaan kenet tahansa miehen hän haluaa ja on tottunut pyörittelemään miehiä pikkusormensa ympärillä. Jos hän törmää mieheen, joka ei ole polvillaan vain naisen ulkonäön takia ja joka ei edes pidä häntä mitenkään erityisenä tapauksena, niin nainen välillä jopa juoksee miehen perässä yrittäen vietellä hänet kaikilla avuillaan, jotta voisi saada taas vahvistuksen omalle minäkuvalleen. Tällaiset ihmiset ovat kuitenkin vain eksyneitä egonsa pauloihin.


He ovat markkinoinnille ja manipulaatiolle helppoja uhreja. Heitä on helppo ohjata ja johdatella. Osa heistä löytää joskus itsensä, osa ei koskaan. Yllättävän monet kuvankauniit nuoret naiset ovat juuri tällaisia, ikävä kyllä. Heillä ei ole aitoa ja oikeaa itsetuntoa, minäkuvaa tai yhteyttä itseensä ja ovat siksi erittäin pinnallisia. Ei ihme, ettei heidän seurassaan viihdy pitkään, jos ollenkaan. Sama pätee tietyissä tapauksissa myös kääntämällä sukupuoliroolit toisin päin, mutta ei yhtä usein. Monet kauniit naiset saavat niin paljon ihailua ja iskuyrityksiä miehiltä, että se on vaikea jättää oman minäkuvan ulkopuolelle.

Monilla nuorilla miehillä ja naisilla, jotka ovat epäsosiaalisia, ei usein ole edes vahvaa egon luomaa itsetuntoa ja he ovat erittäin epävarmoja itsestään joka tasolla. He eivät arvosta, rakasta tai hyväksy itseään. Tämä on kaikkein surullisin vaihtoehto, sillä hatarissa egon luomissa pilvilinnoissakin voi jonkin asteista onnellisuutta kokea.


Aito itsetunto tulee sisältä itsensä hyväksymisen, arvostamisen ja rakastamisen kautta. Tällöin myös oma minäkuva ei ole riippuvainen muiden mielipiteistä eikä ego koe isoa kolausta vastoinkäymisistä. Paras tilanne on, jos egon pystyy täysin poistamaan itsestään, mutta realistisempi alkutavoite on saada sen vaikutus minimaaliseksi. Kun egon pystyy hiljentämään, voi kuunnella omaa sisäistä ääntään ja oppia tietämään asiat, jotka tekevät juuri sinut oikeasti onnelliseksi. Pystyt olemaan aito eikä ego vaikuta enää tekemisiisi.

Tällöin voi ottaa vastaan kaikki ulkoa tulevat positiiviset ja negatiiviset mielipiteet, kommentit ja palautteet kuitenkaan määrittelemättä itseään sen kautta. Ei edes positiivisen kautta - ne ovat vain muiden ihmisten ajatuksia ja vain sinä itse voit tuntea itsesi läpikotaisin. Aidon minäkuvan ja itsetunnon löytämisen jälkeen ei ota edes torjutuksi, jätetyksi tai petetyksi tulemista samalla lailla, koska se ei tuhoa sinun itsetuntoasi tai minäkuvaasi. Totta kai jotkut asiat aina sattuvat, mutta se on vain ohi menevää surua eikä se määrittele sinua.

Itsensä löytämisen jälkeen voi ottaa koko maailman kuran niskaansa eikä se silti vaikuta paljoa. Sen jättää vain omaan arvoonsa ja jatkaa matkaa hymyillen onnellisena. Olet kaiken sen negatiivisuuden yläpuolella ja tiedät kuka oikeasti olet.


Jokaisen pitää löytää oma itsensä sisältä ja oppia rakastamaan ja arvostamaan itseään sekä hyväksymään itsensä. Vain sitä kautta voi saavuttaa kestävän, vakaan ja aidosti hyvän sekä oikean itsetunnon ja minäkuvan. Se on tie vakaaseen onneen ja itsensä toteuttamiseen.

Rakkaudella,
Everyday Casanova

ps. En ole perehtynyt Britney Spearsiin muuta kuin pieninä väläyksinä mediassa, joten osa faktoistani voi olla puutteellisia. Hän vain sopi hyvin esimerkiksi.

4 kommenttia:

  1. Voisitko kertoa lisää egosta ja sen poistamisesta?

    VastaaPoista
  2. Tämä on hyvä ja hyödyllinen kirjoitus!

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvää tekstiä! Herätti paljon ajatuksia. Kiitos! :)

    VastaaPoista
  4. Tämä oli todella hyvä teksti!
    kiitokset siitä!

    VastaaPoista