maanantai 5. tammikuuta 2009

2. Rehellisyys


Rehellisyys on asia, jota kaikki odottavat erityisesti lähimmäisiltään, mutta totuus on, että en ole tavannut yhtään 100 prosenttisesti rehellistä ihmistä. Valehtelu on juurtunut ajan myötä osaksi yhteiskuntaamme. Se on surullista, mutta totta.

Kaiken perusta on rehellisyys. Talo, jonka perusta on rakennettu huonosti, ei tule kestämään. Samoin käy myös ihmissuhteille – jokainen valhe, josta jäät kiinni nakertaa luottamusta pois pala kerrallaan. Ja vaikka ei jäisi kiinni yhdestäkään valheesta niin ne kalvavat ihmistä sisältä päin ja tuhoavat onnellisuutta pala palalta. Mitä enemmän valheita kasautuu ihmisen sisään, sitä enemmän se vaikuttaa negatiivisesti. Valehtelu aiheuttaa pahaa oloa kaikille osapuolille. Yksikään ihmissuhde ei voi puhjeta täyteen kukkaansa, jos suhde ei ole täysin rehellinen.

Valehtelua selitetään usein sillä, että valehtelemalla suojeltaisiin toista henkilöä totuudelta. Se on kuitenkin vain ihmissuhteiden pikavippi, jonka todellista korkoa ei koskaan ilmoiteta. Mitä enemmän valehdellaan pikku asioissa, sen helpommin se tulee arkipäiväiseksi ja siirtyy myös isoihin asioihin. Ihminen, joka on valehdellut ihmissuhteessa, muuttuu etäisemmäksi eikä pysty olemaan samalla tavalla läsnä kuin aikaisemmin.

Rehellisyys vaikeistakin asioista osoittaa hyvää itsetuntoa ja on pitkällä aikavälillä aina parempi ratkaisu. Valehtelu on keino välttää vaikeita asioita, joita ei uskalla kohdata. Rehellinen ihminen pystyy elämään paremmin hetkessä, koska hän ei joudu miettimään vanhoja valheitaan, jotka saattavat tulla esiin milloin tahansa. Valheiden esille tulon peittely johtaa lähes aina uusiin valheisiin. Jokainen valhe tuhoaa yhteyttä kahden ihmisen väliltä.

Valehtelemalla paljon muille joutuu mielentilaan, joka odottaa myös muiden valehtelevan aina. Ihminen aistii tällaisen epäluottamuksen herkästi ja usein tällainen epäluottamus saa toisen osapuolen valehtelemaan helpommin ja tekemään surua aiheuttavia tekoja. Esim. ”Kumppanini luulee, että petän häntä, joten mitä järkeä on olla uskollinen.” Tästä valehtelusta ja epäluottamuksesta syntyy valehtelun ja epärehellisyyden kierre. Sitä saa mitä tilaa. Toisaalta rehellinen ihminen herättää lisää rehellisyyttä ympärillään luoden rehellisyyden ja hyvien tekojen kierteen.

Mietitäänpäs hetki seuraavaa kysymystä. Mitä asioita tuot elämääsi olemalla epärehellinen? Se voi synnyttää seuraavia asioita: syyttelyä, valehtelua, vastuun vierittämistä, selittelyä, valkoisia valheita, katkeruutta, vihaa, surua, kostoa, nimittelyä, huutamista, henkistä ja fyysistä väkivaltaa, valheessa elämistä, luottamuksen menetyksen ja ihmissuhteiden hajoamista sekä pitkän listan muita negatiivisia asioita.

Entäpäs rehellisyys? Se synnyttää ymmärrystä, ystävyyttä, rakkautta, luottamusta, syventää yhteyttä, tuo iloa ja onnellisuutta, synnyttää rehellisyyttä ympärillesi. Eräs kauneimmista hetkistä on kun kaksi ihmistä avaa sydämensä toisilleen ja kertoo totuuden kaikesta sellaisena kuin se on. Siitä syntyy uskomattoman syvä yhteys, luottamus ja rakkaus. Se on suorastaan käsin kosketeltavan kaunis hetki.

Tietenkin osa totuuksista on niin surullisia tai satuttavia toisen osapuolen mielestä, että ne johtavat ihmissuhteen päättymiseen. Tällöinkin on hyvä olla 100 prosenttisesti rehellinen, koska suhteen loppuminen on aina parempi vaihtoehto kuin valheisiin pohjautuvassa suhteessa eläminen. Jos molemmat pystyvät tällaisessa tilanteessa olemaan täysin rehellisiä niin molemmat pääsevät jatkamaan puhtaalta pöydältä eikä mieleen jää kalvavia kysymyksiä.

Rehellisyydessä on monta astetta ja jokainen niistä on aina vaikeampi kuin edellinen. Kukaan ei pysty aina olemaan täysin rehellinen joka asteella olemmehan sentään inhimillisiä olentoja, mutta mitä paremmin siinä onnistuu, sen paremmaksi elämä muotoutuu. Paras kuvaus eri rehellisyyden tasoista on mielestäni Brantonin kolme tasoa.

1. Totuus faktoista. Esim. ”Harrastin eilen seksiä Minnan kanssa. Ajauduimme tilanteeseen enkä pystynyt sillä hetkellä estämään tapahtunutta. Olemme tunteneet vetoa toisiimme jo jonkin aikaa. Seksi oli hyvää ja nautimme siitä molemmat. Panimme kahdesti illalla ja kerran aamulla. Rakastan kuitenkin vain sinua eikä hän merkitse minulle mitään.”

2. Totuus nykyisistä ajatuksista ja tunteista. Esim. ”En saa Minnaa pois mielestäni ja olen ihastunut häneen.”

Esimerkit olivat radikaalimmasta päästä, mutta samat asiat pätevät niin pienissä kuin isoissakin asioissa kumppanin, ystävän tai perheen kanssa.

Kolmannelle tasolle rehellisyydessä pääsee kun on jatkuvasti kahdella ensimmäisellä tasolla rehellinen. Tällöin siitä tulee automaattista eikä sitä tarvitse enää miettiä. Kun puhut aina totta, etkä koskaan jätä valheiden verkkoa taaksesi niin sinä…

3. Olet totuus.

Yksi tapa joka helpottaa rehellisenä pysymistä on olla antamatta ihmissuhteissa lupausta, jota ei varmasti pysty pitämään. Jos olet jo antanut tällaisen lupauksen, niin on parempi keskustella siitä uudestaan mieluummin kuin rikkoa se.


Rohkaisen kaikkia yrittämään rehellisesti elämistä, sillä se parantaa elämän laatua uskomattoman paljon ja sinusta sekä ihmisistä ympärilläsi tulee onnellisempia. Kertomalla totuuden saat suuren taakan pois sydämeltäsi, joka muuten rajoittaisi elämääsi.

Rakkaudella,
Everyday Casanova

1 kommentti:

  1. Tää on niin hyvää tekstiä! Uskon, että totuus valaisee tien onneen..

    VastaaPoista